Moon Quiz Questions and Answers PDF

❴SHARE THIS PDF❵ FacebookX (Twitter)Whatsapp
REPORT THIS PDF ⚐

Moon Quiz Questions and Answers

Download Moon day related quiz questions and answers and prepare for quiz competition online by downloading the pdf. This moon day quiz questions and answers pdf contains the following questions:

ISRO is once again ready with another space adventure. Chandrayaan-3 is a follow-on mission to Chandrayaan-2 to demonstrate end-to-end capability in safe landing and roving on the lunar surface. It will be launched by LVM3 from SDSC SHAR, Sriharikota on July 14, 2023

Moon Quiz Questions and Answers

1. What is the launch date for Chandrayaan 3 mission?

A. 24 July 2023

B. 14 July 2023

C. 13 July 2023

D. 04 July 2023

Ans. B

2. The Chandrayaan 3 mission’s rover is known as

A. Vikram

B. Bheem

C. Pragyaan

D. Dhruv

Ans. C

3. The mission life of the Lander and Rover equal to

A. 14 Earth Days

B. 24 Earth Days

C. 16 Earth Days

D. 12 Earth Days

Ans. A

4. Which launcher is used for Chandrayaan-3?

A. GSLV

B. LVSM

C. GSLV-Mk3

D. PSLV

Ans. C

5. The mission objectives of Chandrayaan-3

A. To demonstrate Rover roving on the moon and

B. To demonstrate a Safe and Soft Landing on Lunar Surface

C. To conduct in-situ scientific experiments.

D. All of the above

Ans. D

6. How much did the Chandrayaan 3 mission cost?

A. 1200 Crores

B. 960 Crores

C. 600 Crores

D. 540 Crores

Ans. C

7. What is the total weight of Chandrayaan 3?

A. 4,100 kilograms

B. 3,900 kilograms

C. 2,190 kilograms

D. 5,200 kilograms

Ans. B

8. What is that one thing in Chandrayaan 3 and not in Chandrayaan 2?

A. Laser Doppler Velocimeter (LDV)

B. Laser-based Interferometry

C. Ultrasonic Doppler methods

D. Molecular Tagging Velocimetry

Ans. A

9. Which of the following is missing in Chandrayaan 3?

A. Rover

B. Lander

C. Orbiter

D. None of the above

Ans. C

10. What will be the design of the Propulsion Module?

A. Box-like structure with a solar panel on the side with a cylinder on top

B. Rectangular structure with solar panels on all sides

C. Cube with a sphere on top

D. None of the above

Ans. A

11. What is the name of the largest moon in our solar system?

Ans. Ganymede

12. What is the name of the first unmanned mission to land on the moon?

Ans. Luna 9

Ans. What is the average temperature on the moon?

A. About -280°F

Ans. What is the name of the largest impact crater on the moon?

A. The South Pole-Aitken Basin

Ans. What is the name of the man-made object on the moon?

A. The Lunar Rover

Ans. What is the name of the first woman to walk on the moon?

A. Dr Anna Fisher

Ans. What is the name of the largest lunar mare on the moon?

A. The Ocean of Storms

Ans. What is the name of the first privately funded mission to land on the moon?

A. Moon Express

Ans. How many natural satellites does the Earth have?

A. One

Ans. What is the name of the first space probe to orbit the moon?

A. Ranger 7

For more Moon Trivia / Landing quiz questions and answers you can visit alternate link.

Also Read
Chandradina Quiz High School (HS) in Malayalam
Chandradina Quiz UP PDF in Malayalam
Chandradina Quiz LP PDF in Malayalam
Moon Day Quiz Questions and Answers PDF

Moon Quiz Questions and Answers PDF Download Free

REPORT THISIf the purchase / download link of Moon Quiz Questions and Answers PDF is not working or you feel any other problem with it, please REPORT IT by selecting the appropriate action such as copyright material / promotion content / link is broken etc. If this is a copyright material we will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

SIMILAR PDF FILES

One thought on “Moon Quiz Questions and Answers

Comments are closed.