Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF

Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF Download

Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF download link is available below in the article, download PDF of Yoga Day Quiz Questions and Answers using the direct link given at the bottom of content.

0 People Like This
REPORT THIS PDF ⚐

Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF

Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

 Yoga is a 5,000-year-old tradition from India. It combines physical, mental, and spiritual pursuits to achieve harmony of the body and mind. There are various benefits of Yoga as it provides physical and mental relaxation but also develops strength and resilience. Various benefits of yoga made it popular practice for people worldwide, mainly in times of pandemic when mental and physical health is under stress.

The quiz will provide knowledge about the International Day of Yoga, its past observances, and several initiatives conducted every year by the government. The objective of the day is to raise awareness about the benefits of practicing yoga worldwide. According to the most famous practitioner, the late B.K.S Iyengar, “Yoga cultivates the ways of maintaining a balanced attitude in day-to-day life and endows skill in the performance of one’s actions.”

Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF

1. How many koshas do humans have as per the yogic system?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Ans. D

2. Name the asana in which waist and arms look like a cobra?

A. Bhujangasana

B. Ardhachakrasana

C. Vakrasana

D. None of the above

Ans. A

3. Karma yoga is a branch of yoga based on the teaching of which text?

A. Ashtavakra Samhita

B.  Bhagavad Gita

C. Hatha Yoga Pradipika.

D. Vedas

Ans. B

4.  What is the theme of International Day of Yoga 2021?

A. Yoga for well-being

B. Yoga for all

C. Yoga for People

D. None of the above

Ans. A

5. What is the theme of International Day of Yoga 2020?

A. Climate Change

B. Yoga for Health-Yoga at Home

C. Connect the Youth

D. Yoga for Health

Ans. B

6. What is the name of the video blogging contest jointly organised by the Ministry of AYUSH (MoA) and the Indian Council of Cultural Relations (ICCR) in 2020?

A. My words and Yoga

B. Practicing Yoga

C. My Life, My Yoga

D. Yoga is life

Ans. C

7. In 2020, which International Day of Yoga was celebrated?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Ans. D

8. In the Video Blogging Contest of 2020 for yoga, the Indian contestant got how much worth INR first prize?

A. 1.5 lakh

B. 1 Lakh

C. 50K

D. 25K

Ans. B

9. At global level in the Video Blogging Contest of 2020 for yoga, the 1st ranking winner got how much US$?

A. US$3000

B. US$2500

C. US$1500

D. US$1000

Ans. B

10. Which of the following statement is/are correct about Yoga?

A. Yoga is practiced since ancient India. It is a physical, mental and spiritual practice.

B. The ‘yoga’ word is derived from Sanskrit.

C. Yoga means to join or unite, represent the union of body and consciousness or alertness.

D. All the above are correct

Ans. D

You can download the Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF using the link given below.

Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF - 2nd Page
Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF - PAGE 2

Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF Download Link

REPORT THISIf the purchase / download link of Yoga Day Quiz Questions and Answers PDF is not working or you feel any other problem with it, please REPORT IT by selecting the appropriate action such as copyright material / promotion content / link is broken etc. If Yoga Day Quiz Questions and Answers is a copyright material we will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published.