Operations Research MCQ PDF

Operations Research MCQ PDF Download

Operations Research MCQ PDF download link is available below in the article, download PDF of Operations Research MCQ using the direct link given at the bottom of content.

0 People Like This
REPORT THIS PDF ⚐

Operations Research MCQ PDF

Operations Research MCQ PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

Operations research (OR) is an analytical method of problem-solving and decision-making that is useful in the management of organizations. In operations research, problems are broken down into basic components and then solved in defined steps by mathematical analysis.

Operations Research is the science of rational decision-making and the study, design, and integration of complex situations and systems with the goal of predicting system behavior and improving or optimizing system performance.

Operations Research MCQ PDF

1. ________are entities whose value is determined from the solution of LPP

A. objective function

B. decision variable

C. constraints

D. opportunity cost

Answer:-
A.objective function
2. The region of feasible solution in LPP graphical method is called ____
A. infeasible region

B. unbounded region

C. infinite region

D. feasible region

Answer:-
D.feasible region
3. The outgoing variable row in the simplex table is called ____
A. outgoing row

B. key row

C. basic row

D. interchanging row

Answer:-
C.basic row
4. When the solution is degenerate in transportation problem, we add a _
A. dummy

B. epsilon

C. penalty

D. regret

Answer:-
B.epsilon
5. ______method is used in Assignment Problem
A. ncwr

B. lcm

C. vam

D. hungarian

Answer:-
D.hungarian
6. The longest path in the network diagram is called ____
A. head path

B. sub path

C. critical path

D. sub critical path

Answer:-
C.critical path
7. IF the Minimax are ( 10,18,16) and Maximin are (8,10,7). The saddle point is ___
A. 7

B. 10

C. 18

D. 8

Answer:-
B.10
8. Pick the wrong relationship:
A. interfering float = total float – free float

B. total float =free float + independent float

C. total float ≥ free float ≥ independent float

D. free float = total float – head event slack

Answer:-
B.total float =free float + independent float
9. The shortest time in the PERT is called ______time
A. expected

B. pessimitic

C. optimistic

D. most likely

Answer:-
C.optimistic
10. The total time required to complete all the jobs in a job sequence problem is known as ______
A. processing order

B. idle time

C. processing time

D. elapsed time

Answer:-
D.elapsed time
11. Operations Research Models in which values of all variables and all possible outcomes are known with certainty are called models.
A. physical

B. symbolic

C. deterministic

D. probabilistic

Answer:-
C.deterministic
12. Operations Research Models in which some or all variables are random in nature are called models.
A. physical

B. symbolic

C. deterministic

D. probabilistic

Answer:-
D.probabilistic
13. and are techniques applied in project management.
A. cpm and pert

B. assignment & transportation

C. game theory

D. decision theory& inventory models

Answer:-
A.cpm and pert
14. are the entities whose values are to be determined from the solution of the LPP.
A. objective function

B. decision variables

C. constraints

D. opportunity cost

Answer:-
B.decision variables
15. specifies the objective or goal of solving the LPP.
A. objective function

B. decision variables

C. constraints

D. opportunity cost

Answer:-
A.objective function

You can download the Operations Research MCQ PDF using the link given below.

Operations Research MCQ PDF - 2nd Page
Operations Research MCQ PDF - PAGE 2

Operations Research MCQ PDF Download Link

REPORT THISIf the purchase / download link of Operations Research MCQ PDF is not working or you feel any other problem with it, please REPORT IT by selecting the appropriate action such as copyright material / promotion content / link is broken etc. If Operations Research MCQ is a copyright material we will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published.