Indian Constitution Quiz with Answers PDF

Indian Constitution Quiz with Answers PDF download free from the direct link given below in the page.

❴SHARE THIS PDF❵ FacebookX (Twitter)Whatsapp
REPORT THIS PDF ⚐

Indian Constitution Quiz with Answers

Indian Constitution Quiz with Answers PDF can be downloaded from the link given at the bottom of this page. In the GK Quiz below solve the 15 questions on the Preamble of the Indian Constitution.

This set contains answers to the questions for the convenience of the students.

Indian Constitution Quiz Questions with Answers

1. Which of the following words has not been written in the preamble of the Indian Constitution?

(A) Sovereign

(B) Socialist

(C) Democratic

(D) Indians

Ans. D

2. Which of the following statements is not true?

(A) The date of implementation of the Indian Constitution is November 26, 1949

(B) The “Secular” word was added by the 42nd Constitution Amendment

(C) The 42nd Constitutional Amendment was done in 1976

(D) Social, Economic and political justice has been taken from the Russian Revolution in the Indian Constitution

Ans. A

3. Which statement is not correct in the case of “Sovereign India”?

(A) India is not dependent on any country

(B) India is not a colony of any other country

(C) India can give any part of its country to any other country

(D) India is obliged to obey the UN in its internal affairs

Ans. D

4. K.M. Munshi was related to……

(A) Constitution draft committee

(B) Preamble Committee

(C) Public Accounts Committee

(D) None of the following

Ans. A

5. Which year is related to Berubari Case?

(A) 1972

(B) 1976

(C) 1970

(D) 1960

Ans. D

6. What is the true meaning of “Secular”?

(A) All religions are equal in the eyes of the government

(B) Special importance to a religion related to minorities

(C) One religion is promoted by the government

(D) None of the following

Ans. A

7. What is the meaning of “social equality” in the Indian Constitution?

(A) Lack of opportunities

(B) Lack of equality

(C) Equal opportunities for all sections of the societies

(D) None of the following

Ans. C

8. Who among the following said that the preamble of the Indian Constitution is “The Keynote of the Constitution”?

(A) Ernest Barker

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Dr. Ambedkar

(D) Nelson Mandela

Ans. A

9. Which of the following statements is true?

(A) In the Berubari case the Supreme Court had said that the preamble of the Constitution is not a part of the Constitution

(B) In the Keshavanand Bharti case, the Supreme Court had said that the preamble of the Constitution is part of the Constitution

(C) Both A and B

(D) None of the above

Ans. C

10. “The language of Preamble” of the Indian constitution is taken from the constitution of……

(A) America

(B) Canada

(C) Australia

(D) Ireland

Ans. C

11. Which of the following is NOT an ideal mentioned in the Preamble of the Indian Constitution?

(A) Justice

(B) Equality

(C) Prosperity

(D) Fraternity

Answer: C

12. The Preamble of the Indian Constitution starts with the phrase:

(A) “We, the People of India…”

(B) “In the name of God…”

(C) “India, a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic…”

(D) “To secure to all its citizens…”

Answer: A

13. The Preamble of the Indian Constitution was adopted on:

(A) 26th January 1950

(B) 26th November 1949

(C) 15th August 1947

(D) 9th December 1946

Answer: B 

14. Which of the following ideals in the Preamble emphasizes the unity and integrity of the nation?

(A) Justice

(B) Liberty

(C) Equality

(D) Fraternity

Answer: D

15. The Preamble of the Indian Constitution reflects the influence of which historical document?

(A) The United States Constitution

(B) The Magna Carta

(C) The Universal Declaration of Human Rights

(D) The Indian Independence Act, 1947

Answer: A

2nd Page of Indian Constitution Quiz with Answers PDF
Indian Constitution Quiz with Answers

Indian Constitution Quiz with Answers PDF Free Download

REPORT THISIf the purchase / download link of Indian Constitution Quiz with Answers PDF is not working or you feel any other problem with it, please REPORT IT by selecting the appropriate action such as copyright material / promotion content / link is broken etc. If this is a copyright material we will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

SIMILAR PDF FILES

  • Agniveer Syllabus 2024

    The Indian Army Agniveer syllabus PDF and exam pattern 2023 have been notified by the authorities from the official website or it can be directly downloaded from the link given at the bottom of this page. The candidates have to qualify in 3 stages to get shortlisted for Agniveer in...

  • All Country Names List with Capital

    Country, capital, and currency are some of the most important topics in terms of Static GK for the various Government exams conducted in the country. A capital is typically a city that physically encompasses the offices and meeting places of its respective Government. The status as the capital is often...

  • AP High Court Syllabus 2022

    ఆంధ్రప్రదేశ్ హైకోర్ట్ అర్హులైన అభ్యర్ధుల నుండి అసిస్టెంట్ (Assistant) మరియు ఎక్షామినర్ ( Examiner) టైపిస్ట్( Typist) మరియు కాపీస్ట్ (Copyist), అసిస్టెంట్, ప్రాసెస్ సర్వర్, జూనియర్ అసిస్టెంట్, ఫీల్డ్ అసిస్టెంట్, సెక్షన్ ఆఫీసర్ వంటి వివిధ  పోస్టులకు విడిగా నోటిఫికేషన్ విడుదల చేసింది. నోటిఫికేషన్ 22 అక్టోబర్ 2022 న విడుదల చేసింది. Andhra Pradesh High Court has released separate notifications for various posts...

  • AP Meeseva Caste Certificate Application Form

    A Caste Certificate is the proof of one’s belonging to a particular caste, especially in case one belongs to any of the ‘Scheduled Castes’, as specified in the Indian Constitution. A caste certificate is important for each and every individual in India, and at the same time, you cannot apply...

  • AP Police Syllabus 2022

    Andhra Pradesh State Level Police Recruitment Board (SLPRB) has announced the AP Police Recruitment Notification PDF for the post of Sub Inspector and Constable in the Andhra Pradesh Police Department. Candidates who have applied for police jobs must know the AP Police syllabus to clear the entrance exam. The recruitment...

  • APPSC Group 2 Syllabus 2023

    Andhra Pradesh Public Service Commission (APPSC) Revise the APPSC Group 2 Syllabus and Exam pattern and you can directly download the APPSC Group 2 Syllabus 2023 PDF from the link given at the bottom of this page. Now Candidates will be selected through a two-stage written test for a total...

  • Article 1 to 395

    The Indian Constitution (Bharatiya Samvidhan) of India contains Article 1 to 395 articles in 22 parts, and it is the longest written constitution of any country in the world.  The constitution of India was adopted by the Constituent Assembly of India on 26th November 1949 and became effective on 26th...

  • Article 1 to 395 Hindi

    भारत के भारतीय संविधान (भारतीय संविधान) में 22 भागों में अनुच्छेद 1 से 395 लेख हैं, जिसमें राष्ट्र के सुचारू कामकाज के लिए प्रक्रियाएं, अधिकार और कर्तव्य, कानून की शक्तियां, निर्देशक सिद्धांत और राजनीतिक उपकरण शामिल हैं। भारत का संविधान 26 नवंबर 1949 को भारत की संविधान सभा द्वारा अपनाया...

  • Article 370 of Indian Constitution Hindi

    भारतीय संविधान के अनुच्छेद 370 ने जम्मू और कश्मीर की स्वायत्तता में अद्वितीय स्थिति और राज्य के स्थायी नागरिकों के लिए कानून बनाने की शक्ति को मान्यता दी। भारतीय संविधान के मौलिक अधिकारों को अन्य बातों के अलावा, 1954 के राष्ट्रपति के आदेश में बहिष्करण के साथ कश्मीर पर लागू घोषित...

  • Article of Indian Constitution

    Indian Constitution had 395 articles in 22 parts and 8 schedules at the time of commencement in the year 1950. Currently, the Constitution of India comprises 470 articles in 25 parts, 12 schedules and 5 appendices. There are 104 amendments have been made in the Indian constitution till the date. Parts in the Constitution of India Subject Matter Total Articles Covered I The...