DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF

DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF Download

DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF download link is available below in the article, download PDF of DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key using the direct link given at the bottom of content.

0 People Like This
REPORT THIS PDF ⚐

DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF

DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

Rashtra Gaurav exam is objective in Gorakhpur University. If You are studying at Deen Dayal Upadhyay Gorakhpur University as an undergraduate student like B. A B.sc B.Com rastra Gaurav exam is a compulsory subject in first-year exam Rastrya Gaurav is an objective type exam

In Rashtra Gaurav exam ask political, historical, geography, Indian population much more type of related questions. Rashtra Gaurav examination in Gorakhpur university is objective only. There will be 100 questions each carrying 1 mark without any negative marking. You are asked general questions from Hindi literature, society, etc. It’s a very easy exam, you can buy a book related to it and easily prepare within a day and pass it in any year of your graduation period.

DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF

1. देवगढ़ के दशावतार मन्दिर का निर्माण हुआ था :
(A) चन्देलों के समय
(B) चोलों के समय
(C) चालुक्यों के समय
(D) गुप्तों के समय

2. 23वें तीर्थकर थे :
(A) नेमिनाथ
(B) पार्श्वनाथ
(C) महावीर स्वामी
(D) ऋषभनाथ

3. स्मृतियों के अनुसार कुल संस्कार बताये गये हैं :
(A) 15
(B) 16
(C) 17
(D) 18

4. कौटिल्य का एक अन्य नाम है :
(A) विष्णुगुप्त
(B) राधेगुप्त
(C) विशाखदत्त
(D) राजगुप्त

5. शैक्षिक संस्कार के रूप में प्रतिष्ठित है :
(A) उपनयन संस्कार
(B) वेदारम्भ
(C) जातकर्म
(D) केशान्त

6. शहीद बिस्मिल को फाँसी दी गयी थी :
(A) देवरिया के कारागार में
(B) बस्ती के कारागार में
(C) गोरखपुर के कारागार में
(D) आजमगढ़ के कारागार में

7. निम्नलिखित में से कौन गणतन्त्र राज्य नहीं था ?
(A) शाक्य
(B) मल्ल
(C) लिच्छवि
(D) कोशल

8. ‘मेघदूत’ के लेखक हैं :
(A) कालिदास
(B) सूरदास
(C) कबीरदास
(D) रविदास

9. प्राचीन भारत में कृषि उपज में राजा का सैद्धान्तिक भाग होता था :
(A) 1/6
(B) 1/8
(C) 1/10
(D) 1/12

10. ‘आस्तिक’ का अर्थ है-
(A) ईश्वर को मानने वाला
(B) पुराणों में विश्वास करने वाला
(C) स्मृतियों में विश्वास करने वाला
(D) आगम में विश्वास करने वाला

Answer:-
1.(D) 2.(B) 3.(B) 4.(A) 5.(A) 6.(C) 7.(D) 8.(A) 9.(A) 10.(A) 

You can download the DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF using the link given below.

DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF - 2nd Page
DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF - PAGE 2

DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF Download Link

REPORT THISIf the purchase / download link of DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key PDF is not working or you feel any other problem with it, please REPORT IT by selecting the appropriate action such as copyright material / promotion content / link is broken etc. If DDU Rashtra Gaurav Previous Question Paper With Answer Key is a copyright material we will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *