50 Important Herbs and Spices - Summary
If you need 50 Important Herbs and Spices PDFs then you have arrived at the right place. You can directly download the 50 Important Herbs and Spices in PDF format using the link given at the bottom of this page.
Spices are used for flavour, colour, aroma and preservation of food or beverages. Spices may be derived from many parts of the plant: bark, buds, flowers, fruits, leaves, rhizomes, roots, seeds, stigmas and styles or the entire plant tops. The term ‘herb’ is used as a subset of spice and refers to plants with aromatic leaves. Spices are often dried and used in a processed but complete state.
List of 50 Important Herbs and Spices
List of 50 Indian Spices
English Name | Hindi Name |
---|---|
Green Cardamom | हरी इलायची |
Black Pepper | काली मिर्च |
Cinnamon | दालचीनी |
Cloves | लौंग |
Turmeric | हल्दी |
Ginger | अदरक |
Nutmeg | जायफल |
Fenugreek | मेथी |
Fennel Seed | सौंफ |
Coriander | धनिया |
Chilly | मिर्च |
Allspice | सर्दी |
Stone Flower | कल्पास |
Cumin | जीरा |
Shah Jeera | शाह जीरा |
Ajwain | अजवायन |
Bay Leaf | तेज पत्ता |
Asafoetida | हींग |
Black Salt | काला नमक |
Curry Leaves | कढ़ी पत्ता |
Garlic | लहसुन |
Mint | पुदीना |
Mustard Seed | सरसों |
Thil | तिल |
Javitri | जावित्री |
Saffron | केसर |
White Pepper | सफेद मिर्च |
Black Cardamom | बड़ी इलायची |
Black Cumin | काला जीरा |
Basil | तुलसी |
Tamarind | इमली |
Star Anise | चक्र फूल |
Poppy Seed | खसखस |
Gooseberry | आंवला |
Licorice | मुलेठी |
Marathi Moggu | मराठी मोग्गू |
Long Pepper | पिप्पली |
Cilantro | धनिया |
Cocum | कोकम |
Onion | प्याज |
Bird Eye Chilly | बर्ड आई चिली |
Vanilla | वैनिला |
Green Pepper | हरी मिर्च |
White Thil | सफेद तिल |
Makhana | मखाना |
Glue-Gond | गोंद |
Sappan Wood | सप्पन लकड़ी |
Pink Salt | गुलाबी नमक |
Kasuri Methi | कसूरी मेथी |
Stevia | स्टेविया |
List of 50 Indian Herbs
Herb | Hindi Name |
---|---|
Basil | तुलसी |
Neem | नीम |
Ashwagandha | अश्वगंधा |
Turmeric | हल्दी |
Aloe Vera | घृतकुमारी |
Brahmi | ब्राह्मी |
Mint | पुदीना |
Coriander | धनिया |
Cilantro | कोथिम्बीर |
Fenugreek | मेथी |
Licorice | मुलेठी |
Tulsi | तुलसी |
Ajwain | अजवायन |
Giloy | गिलोय |
Guggul | गुग्गुल |
Cardamom | इलायची |
Cumin | जीरा |
Fennel | सौंफ |
Curry Leaves | कढ़ी पत्ता |
Hing | हींग |
Black Pepper | काली मिर्च |
Cloves | लौंग |
Mustard | सरसों |
Methi | मेथी |
Rosemary | रोजमेरी |
Dill | सोआ |
Sage | सेज |
Chamomile | चामोमाइल |
Amla | आंवला |
Moringa | सहजन |
Oregano | ओरेगानो |
Thyme | अजवायन |
Lavender | लैवेंडर |
Peppermint | पुदीना |
Lemongrass | लेमनग्रास |
Bay Leaf | तेज पत्ता |
Eucalyptus | यूकलिप्टस |
Shatavari | शतावरी |
Triphala | त्रिफला |
Haritaki | हरीतकी |
Vibhitaki | बहेरा |
Bilva | बेल |
Bhringraj | भृंगराज |
Shankhpushpi | शंखपुष्पी |
Calendula | कैलेंडुला |
Gokshura | गोक्षुरा |
Shikakai | शिकाकाई |
Brahmi | ब्राह्मी |
Nagkesar | नागकेसर |
Pudina | पुदीना |
You can download the 50 Important Herbs and Spices PDF using the link given below.